Economenblad.nl

Waarom kiezen de meeste ondernemers voor een zakelijke bankrekening?

Bij het hebben van een eigen onderneming komt veel kijken. Het is daarom niet voor iedereen weggelegd om ondernemer te zijn. Toch is dit iets waar veel mensen van dromen. Zij zouden graag eigen baas zijn omdat er dan niemand is die je kan vertellen wat je moet doen. Deze mensen moeten zich ervan bewust zijn dat het zijn van ondernemer veel van een mens kan vragen. 

Een zakelijke bankrekening

Als je een eigen onderneming wilt starten, is het van belang om goed na te denken over alles wat je hiervoor moet regelen. Zo kan het bijvoorbeeld een verstandige keuze zijn om een zakelijke bankrekening te openen voor je onderneming. Dit brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Allereerst is het fijn om de uitgaven van het bedrijf en je privé uitgaven zo veel mogelijk gescheiden te houden. Sommige ondernemers vinden dit niet zo belangrijk, maar deze houding kan veel gedoe opleveren bij het doen van belastingaangifte. Het is namelijk zo dat de belastingdienst moet weten hoeveel geld je op naam van de onderneming hebt uitgegeven en hoeveel geld je privé hebt uitgegeven. Als beide uitgaven vanaf dezelfde rekening worden gedaan, is het lastig om het overzicht te bewaren. 

Hoeveel kost het om een zakelijke rekening te openen?

Het is voor ondernemers fijn om een aparte rekening te hebben voor hun onderneming. Toch zijn er ook bedrijven waarbij alle uitgaven vanaf de rekening van de eigenaar worden gedaan. De reden hiervoor kan het besparen van geld zijn. Toch zou dit geen reden moeten zijn om geen rekening op naam van het bedrijf te openen aangezien het zelfs mogelijk is om een gratis zakelijke bankrekening te openen. Het is wel van belang om na te gaan wat er precies gratis is. Bij sommige banken betaal je geen vast bedrag voor de rekening, maar betaal je transactiekosten. Dat betekent meestal dat je bij iedere transactie een bepaald bedrag of een bepaald percentage van de transactie moet afstaan aan de bank. 

Redenen om een zakelijke rekening te openen

Mensen die een eigen onderneming hebben kiezen er in veel gevallen voor om direct na de start van het bedrijf een zakelijke rekening te openen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Naast het gescheiden houden van de betalingen is het bijvoorbeeld ook fijn dat je met een zakelijke rekening toegang krijgt tot bepaalde services. Het wordt dan bijvoorbeeld mogelijk om een zakelijke creditcard te gebruiken. Daarnaast is het zonder zakelijke bankrekening niet mogelijk om een zakelijke rekening af te sluiten. In sommige gevallen is dit een noodzakelijk middel om het bedrijf verder te helpen.  

Mobiele versie afsluiten