Een tractor is een voertuig die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Het voertuig is oorspronkelijk ontwikkeld om te gebruiken voor de landbouw als vervanger voor het paard. Ze zijn niet meer weg te denken in de landbouw. Ze zijn veelzijdig, krachtig en goed geschikt voor oneffen terrein. Over het algemeen zijn de achterwielen groter dan de voorwielen. Hierdoor kan een tractor zich beter voortbewegen over het veld. Tegenwoordig hebben de meeste tractors extra brede banden, brede banden zorgen voor het verminderen van de druk in de banden. Meer druk betekent diepere sporen en schade aan de grondstructuur of het gewas. Dit moet natuurlijk zo veel mogelijk worden vermeden. Achter de tractor kan ook een wagen of landbouwwerktuig worden gekoppeld. De tractor kan deze dan over het land trekken om zo het land te bewerken. Om een tractor te mogen besturen moet de bestuurder in bezit zijn van een T-rijbewijs en een minimale leeftijd hebben van 16 jaar. Een tractor mag dus niet worden bestuurd zonder rijbewijs.

 

Een aantal soorten tractoren

Er zijn verschillende soorten tractoren. Een aantal voorbeelden zijn de kniktrekker, smalspoortrekker of een transportrekker. Een kniktrekker wordt vooral gebruikt in de bosbouw en wegenbouw. Deze tractor heeft namelijk in het midden een constructie met scharnieren en een dubbele cardanaandrijving, waardoor deze trekker kan knikken. Zo kunnen er zeer korte en scherpe bochten worden genomen. Bij deze tractor zijn de voorwielen en achterwielen wel even groot. De smalspoortrekker is een klein soort tractor die is ontwikkeld voor de fruitteelt en druiventeelt. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze tractor een smallere spoorbreedte en past hierdoor goed in de smalle rijen van de boomgaarden en wijngaarden. Een transportrekker wordt vooral gebruikt voor transport op langere afstand. Dit type tractor heeft vaak een versnellingsbak waarin een transportversnelling is toegepast, zo kan deze trekker hogere snelheden bereiken en de reistijd verkorten.

Tractor tweedehands kopen

Een tractor nieuw kopen, kan aardig wat geld kosten. Gelukkig zijn er veel tweedehands tractoren te komen. Zo hebben ze bij truck.nl veel verschillende standaard tractors voor de landbouw. Er zijn tractoren te koop van de meest bekende merken als Ford, John Deere, New Holland en Fiat. Maar er zijn ook tractoren te koop van merken die minder bekend zijn of een kleiner aanbod hebben. Bij de tractor op de site wordt vaak ook het bouwjaar gegeven, de conditie en brandstoftype. Soms is de kilometerstand en het aantal bedrijfsuren ook bekend. Zo kunt u een goede inschatting maken van de staat van de tractor, voordat u de tractor aanschaft.