De wereld veranderd. Vroeger waren er duidelijke richtlijnen wat je moest doen en behalen om in een bepaald vakgebied te werken. Nu zijn deze richtlijnen steeds meer en meer aan het vervagen. Dit is voor vele mensen juist een fijn iets! Zo wordt er tegenwoordig steeds vaker gevraagd om een training of een workshop te volgen om je meer te specialiseren in iets specifieks. Deze trainingen en workshops worden natuurlijk gegeven door mensen. Zo kan je zelf ook een training of een workshop geven waarin jij expert bent op je eigen vakgebied. Maar hoe pak je dit nou aan? En hoe kom je aan een trainingslocatie?

 

DOELGROEP

Met eigenlijk elk bedrijf of product dat je opzet, bedenk je een doelgroep. Op het moment dat jij wilt beginnen met het geven van trainingen en workshops, moet je je ook richten op een specifieke doelgroep. Dit kan je bepalen door verschillende aspecten. Denk aan geslacht, nationaliteit, leeftijd, woonplaats, hobby’s en interesses, etc. De manier hoe je je training of workshop inricht moet hier ook op afgestemd worden. Is de moeilijkheidsgraad goed, is de trainingslocatie goed bereikbaar? Ga zo maar door.

INTERACTIEF

Wat je nog steeds bij veel presentaties of pitches ziet zijn PowerPointpresentaties. Dit is meestal een goed middel om je boodschap te ondersteunen, maar bij het geven van een training of workshop is dit niet per se het beste middel. Het is belangrijk dat je deelnemers actief meedoen en meedenken. Met een PowerPointpresentatie gebeurt het al snel dat de deelnemers afgeleid raken en alles gaan lezen. Ze moeten de boodschap juist van jou horen. Zorg voor fysieke voorbeelden.

HET REGELEN VAN EEN LOCATIE

Een trainingslocatie regelen is helemaal niet zo lastig meer. Er zijn tegenwoordig bedrijven die verschillende ruimtes aanbieden voor jouw training of workshop! Het hangt natuurlijk van jouw training / workshop af in wat voor ruimte je wilt zitten. Je kan kiezen voor een inspirerende omgeving, een huiselijke en sfeervolle omgeving of juist een formele omgeving. Ook zitten er soms specifieke eisen verbonden aan een training / workshop. Dit kan je allemaal aangeven. Als je zelf een ruimte kiest bij een kennis of in de omgeving zijn speciale mogelijkheden zoals een ingebouwde beamer of afgeschermde ruimtes niet mogelijk om aan te geven. Ook privacy is niet geheel onbelangrijk.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze voorbeelden voor de voorbereiding van het geven van een training of workshop. Hopelijk heeft het je een beetje inzicht gegeven in hoe je dit voorbereid en wat erbij komt kijken. Succes!