Zoals je misschien wel gemerkt had aan mijn blog, ben ik zelf niet de meest handige persoon op aarde. Natuurlijk weet ik wel hoe een boormachine werkt en ik ben echt geen kluns met een hamer. Toch zijn er van die klusjes waar ik over ga twijfelen of ik het nou wel zelf moet gaan doen. Aangezien ik vast en zeker niet de enige Nederlander ben die wel eens tegen dit probleem aanloopt, dacht ik dat het een goed onderwerp was voor een nieuwe blog! Vanuit het perspectief van een econoom en ondernemer ga ik de eeuwig prangende vraag beantwoorden: zelf gaan prutsen of toch een professional inschakelen?

Volledig mogelijk kostenplaatje maken

Mijn achtergrond is diep geworteld in die van de cijfertjes. Daarom maak ik altijd zo’n volledig mogelijk kostenplaatje wanneer er weer iets gemaakt moet worden. Zo maak ik het voor mezelf duidelijk wat het gaat kosten als ik het zelf doe of als ik het uitbesteed. Daarbij houd ik natuurlijk ook rekening met een marge voor het geval dat ik het verpruts en alles opnieuw moet doen. Die marge bepaal ik weer op basis van een formule. Natuurlijk begrijp ik dat niet iedereen dezelfde passie heeft voor cijfertjes als ik. Toch raad ik het je echt aan om op deze manier het kostenplaatje in kaart te brengen.

De kans op falen

Wanneer bijvoorbeeld de kans op falen aanzienlijk groot is, dan schakel in gewoon gelijk een professional in. Zo moest ik vorige maand mijn CV-ketel vervangen. Voor het vervangen van de ketel heb je zulke specifieke kennis nodig, dat ik me er niet eens aan ging wagen. Een CV-ketel vervangen is in feite gewoon vakmanschap. Waarom zou ik dan als amateur mijn handen daaraan vuil maken? De kans op falen is immers zo groot, dat ik liever de CV-ketel door een professional laat vervangen. Uiteraard ga ik niet de hoofdprijs betalen voor deze klus. Gelukkig zijn er genoeg websites waar je eenvoudig professionals met elkaar kunt vergelijken. Zo heb ik mijn CV-ketel vervangen door mijn klus online te zetten. Vervolgens heb ik de beste professional ingeschakeld.

Wees altijd realistisch

Voordat je alweer de mouwen opstroopt en denkt “dit kan ik wel” is het verstandig om even realistisch te zijn. De kans is groot dat je jezelf wat overschat. Uit ervaring heb ik ontdekt dat het vooral mannen zijn die zichzelf te goed inschatten als het om klusopdrachten gaat. Dus sta je bijvoorbeeld op het moment om bijvoorbeeld de CV-ketel te vervangen? Vraag jezelf dan twee dingen af. Beschik je over de nodige kennis om dit gelijk nu te doen (zonder dus te Googlen)? Kan je het budget technisch aan om eventueel het dubbele te betalen? Als je op één van deze vragen “nee” beantwoordt, dan is het geen goed idee om zelf te prutsen. Schakel maar gewoon een professional in!