Misschien be je geïnspireerd door het aanzicht van een houten vloer bij iemand anders, of je wilt jouw eigen houten vloer vernieuwen. Er kunnen heel veel redenen zijn om een houten vloer te willen, maar de meest voorkomende is toch wel dat het er zo mooi uitziet. Toch ben je er nog lang niet als je hebt besloten een houten vloer te kopen. De keuze voor het precieze materiaal kan erg lastig zijn. Er zijn mogelijk nog meer keuzes voor houten vloeren dan andere soorten vloeren. Er is wel een subcategorie van hout die verreweg de beste resultaten levert volgens de meeste mensen, en dat is hardhout! Het authentieke uiterlijk van een mooie houtsoort wordt dan gecombineerd met duurzaamheid en stevigheid.

Massief hardhout of een composiet?

Een mooie eiken vloer is natuurlijk ideaal om een gezellige sfeer te creëren. Traditioneel gezien komt een hardhouten vloer in dikke planken van massief hout. Deze vloeren kun je nog steeds op veel plekken krijgen, maar er zijn ook alternatieven. Tegenwoordig kun je slim ontworpen planken vinden waarbij de bovenlaag van hardhout is gemaakt, en de onderlaag van een soort multiplex. Hierdoor heb je veel meer stevigheid in vergelijking met een massieve plank. Multiplex is minder onderhevig aan de werking van hout, en bovendien biedt de kruiselings gelijmde structuur meer stevigheid voor jouw vloer. Je kunt dus de keuze maken om voor een composiet te gaan van authentiek hardhout en multiplex.

Pre-fab of ter plekke laten afwerken

Het hangt er helemaal van af hoe jouw kamers er uit zien of jij ter plekke het hardhout wilt (laten) afwerken. Als je een kamer hebt met veel rechte muren kun je beter vooraf afgewerkte planken kopen aangezien er weinig aangepast hoeft te worden. Als je nog veel moet meten en zagen kun je beter de toplaag na afloop laten leggen. Ook als je nog niet zeker weet welk design je wilt hebben kun je misschien beter even wachten. Het kost echter wel meer tijd om een vloer te leggen waarvan de toplaag nog gedaan moet worden, dus hou hier rekening mee.

Wat voor soort hout?

De meeste soorten hardhout zijn ongeveer gelijkwaardig in kwalitatieve eigenschappen. Zeker wanneer alleen de toplaag van écht hardhout is kun jij je helemaal focussen op het uiterlijk van het soort hout. Gelukkig kun je zowel online als in de showroom verschillende soorten hout bekijken. Eventueel kun je een klein plankje meenemen van verschillende soorten om deze thuis uit te proberen. Je wilt natuurlijk niet dat je overhaast een beslissing maakt waar je later spijt van gaat krijgen!