Het is voor elk bedrijf belangrijk om de financiën op een rijtje te hebben. Of het nou draait om een groot bedrijf met vele medewerkers of een zzp bedrijf, de financiën zorgen ervoor dat het bedrijf draaiende blijft. Een groot deel hiervan is de transparantie van alle geldzaken. Waar hebben we het dan precies over? Dat lees je hier!

Waarom is transparantie belangrijk?

Transparantie binnen een bedrijf is belangrijk op alle vlakken. Hier draait het niet alleen om financiële zaken, maar doelstellingen van medewerkers en de organisatie, rapportages en wat er allemaal op de werkvloer gebeurd. De inzichtelijkheid in deze zaken zijn belangrijk, omdat een bedrijf zo controleerbaar wordt in jaarverslagen en rapporten. Transparantie helpt om betere relaties op te bouwen met stakeholders. Eigenlijk is het bijna niet mogelijk om relaties met stakeholders te krijgen als een bedrijf niet inzichtelijk is. Het laat namelijk vertrouwen zien en stakeholders weten dan precies hoe het bedrijf in elkaar zit. Daarnaast laat het vergelijkingen met verschillende ondernemingen zien. Een bedrijf kan bijvoorbeeld zien waar nog aan gewerkt kan worden om te groeien.  

Financiële transparantie

Maar waar hebben we het dan over als we het hebben over ‘financiële transparantie’? Dan praten we over duidelijk bij zakelijke rekeningen, zakelijke leningen en factoring. Kortom: het zakelijk bankieren.

Een zakelijke rekening helpt heel erg om privé en financiële zaken te scheiden. Door een zakelijke rekening te openen, krijg je meer inzicht in de geldzaken van een bedrijf. Zo raak jij niet in de war, maar kunnen derde partijen precies zien waar het geld van de zaak aan besteed wordt.

Een zakelijke lening werkt zoals een normale lening, alleen is het bedoeld voor het bedrijf. Het is een leenbedrag, waarvan elke maand een bepaald bedrag wordt terugbetaald. Natuurlijk hoop je voor een zo hoog mogelijk leenbedrag met de beste rentepercentages. Daarom is een zakelijke lening berekenen zeker iets handigs om je in te verdiepen. Overzicht hierin laat een stakeholder zien waar het extra geld voor nodig is en waar het voor gebruikt wordt.

En dan is er nog factoring. Dit is een alternatieve manier om financiering te krijgen voor het bedrijf. De openstaande factuur wordt aan een factoring bedrijf verkocht, waarna het geld meteen uitbetaald wordt en op de rekening van de zaak staat. Een bedrijf is op deze manier niet meer afhankelijk van betalingstermijnen van klanten. Dit kost wel vertrouwen tussen een bedrijf en een bank, wat misschien niet ieder bedrijf zich kan veroorloven. 

Kortom, transparantie is erg belangrijk binnen een bedrijf. Het draait hierbij dan om eigen vertrouwen, waarbij het hele bedrijf precies weet wat er gebeurt, maar ook voor eventuele stakeholders is transparantie belangrijk.  Zorg dus zeker voor inzichtelijke financiën in jouw bedrijf!